Praznična klasika gingerbread cookies recept tudi za tiste ki nismo spretni v kuhinji.
Sestavine
125 g masla
100 g rjavega sladkorja
80 g javorjevega sirupa
1 žlica začimb za medenjake kotanyi
(mešanica začimb vsebuje: cimet, muškatni orešček, koriander, ingver, janež, klinčki, piment, janeževe zvezde, poper, kardamomova zrna)
1 žlica cimeta
1 žlica mletega ingverja
1 žlica mletih klinčkov
1 žlica sode bikarbone
250 g moke
4 žlice vode
pasta: 1 beljak, 230 g sladkorja v prahu, 1 žlička limoninega soka
Priprava testa:
- V večji skledi kremasto zmešamo maslo, sladkor, sirup, vse začimbe in sodo bikarbono.
- Vmešamo še moko in vodo, da dobimo testo, ki ni preveč mehko. Testo zavijemo v folijo in damo v hladilnik za vsaj 30 minut. (bolje čez noč)
- Pečico segrejemo na 160 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na pomokani površini. Nato z izbranimi modelčki za piškote izrežemo testo.
- Piškote položimo na pekač in jih pečemo za 10 minut. Ohladimo jih na rešetki in ohlajene nato dekoriramo.
Pripravila Natalie Dariš.