Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujemo 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, začetki tega praznika pa segajo že v 19. stoletje. 

Vse se je začelo, ko so 8. marca leta 1857 delavke v tekstilni tovarni v New Yorku organizirale shod, kjer so protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in premajhnim plačam. Protestnice je policija napadla in pridržala. Dve leti zatem, prav tako marca, so te iste delavke ustanovile prvi delavski sindikat, v upanju, da si pridobijo vsaj osnovne delavske pravice. Leta 1908 pa se je na ulicah New Yorka zbralo več kot 15 tisoč žensk in zahtevalo krajše delovne ure, boljše plačilo ter volilno pravico. Dve leti kasneje, leta 1910, je na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu nemška feministka in socialistka Clara Zetkin predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk, njen predlog so sprejeli in Dan žena so v Evropi prvič praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še 19. marca. Od leta 1917 naprej, pa Dan žena praznujemo 8. marca, da ovekovečimo protest žensk v Sankt Peterburgu. Protest je bil odziv na smrti več kot 2 milijona ruskih vojakov, ki so umrli v vojni. Kljub vsem pritiskom ženske s protestom niso prenehale, dokler ni bil car prisiljen k odstopu ter dokler začasna vlada ženskam ni odobrila volilne pravice.

Boj za enakopravnost žensk ima tudi v Sloveniji že zelo dolgo zgodovino. Že leta 1897 je začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto kasneje. Leta 1906, je Marija Urbas, kot prva Slovenka, doktorirala iz filozofije na univerzi v Gradcu. Leta 1945 pa so si ženske priborile volilno pravico. V ustavo SFRJ je bilo leta 1974 zapisano, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok, tri leta kasneje pa je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zdravstvenih razlogov. Prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom pa je začel delovati leta 1989.

Čeprav dandanes na naše pravice gledamo kot na nekaj samoumevnega, je pomembno, da se ob prazniku spomnimo na vse močne ženske, ki so se za te pravice, ki jih uživamo, dolga leta borile. Ne pozabimo pa tudi, da nam na veliko področjih še veliko manjka do enakosti ter, da so pravice žensk v političnem okolju vseskozi izzivane. Boj za ženske pravice, še vedno ni končan in pomembno je, da na položaj žensk mislimo in delujemo vse leto, in ne samo na današnji dan.

Vzemite si ta dan za obisk, klic ali majhno pozornost za vse čudovite ženske, ki vas obkrožajo in ne pozabite vseh žensk, ki so se skozi zgodovino borile za lepšo prihodnost vseh nas. 

V kolikor pa potrebujete malce pomoči pri izbiri darila za eno izmed žen in deklet v svojem življenju pa vas vabimo, da si ogledate izbor naših izdelkov TUKAJ.

Pripravila: Tamara Puc

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment