Dišeče sveče povezujemo s toplino, ljubeznijo in predvsem domom. Toplota, ki izhaja iz plamena sveče, nas sprošča in nam daje občutek udobja, tako kot topla odeja ali jutranja kava v postelji. A ko pride do nakupovanja dišečih sveč, vonj ne bi smel biti naš edini pomemben dejavnik nakupa.
Pozorni moramo biti tudi na lastnosti voska, ki je uporabljen za izdelavo svečke. Sveče so lahko namreč izdelane iz različnih voskov, vsak vosek pa ima svoje lastnosti, ki vplivajo na gorenje sveče, okolje ter trajnostnost. Dandanes pa jih izdelujejo predvsem iz parafinskega, sojinega in palmovega voska.
Parafinski vosek, ki je najpogosteje uporabljen, spada med neobnovljive vire. Pridobiva se namreč iz rjavega premoga in naftnih derivatov in pri gorenju sprošča različne toksine, ob morebitnem zaužitju pa lahko povzroči hude poškodbe pljuč. Palmov vosek pa močno prispeva k pretiranemu izkoriščanju in uničevanju tropskih gozdov. Zato smo se v InBloomu odločili, da uporabljamo za izdelavo naših svečk izključno 100 % sojin vosek, saj je narejen iz okolju prijaznih, obnovljivih virov. Prav tako so vse naše svečke vlite v čudovite steklene kozarce, kar pomeni, da jih lahko, ko porabite svečko, očistite in ponovno uporabite.
Kaj je parafinski vosek in zakaj je tako nevaren?
Parafinski vosek so odkrili sredi 19. stoletja in od takrat je temelj industrijske izdelave sveč. Sveče iz parafina lahko vsebujejo skrite nevarnosti v obliki dodatkov oziroma kemikalij, ki so dodane vosku, da bi nastale sveče lepše izgledale, dišale in gorele. V njih pa pogosto najdemo tudi aditive, pridobljene iz nafte, imenovane mikrokristalini, ki pomagajo izboljšati teksturo voska, ter polietilene, proizvedene iz zemeljskega plina, ki sveči dodajo glossy izgled. Dolgotrajno vdihavanje teh spojin lahko poveča tveganje za razvoj kroničnih stanj, kot so pogoste alergije, astma in celo nekatere vrste raka.
Kaj je sojin vosek?
Sojin vosek je 100% naravni vosek, pridobljen iz rastlinske soje. Večina svetovne soje se goji in pobira v Braziliji in Združenih državah. Potem ko je soja pobrana, jo očistijo, oluščijo in oblikujejo v kosmiče. Iz kosmičev se nato ekstrahira sojino olje, ostanki kosmičev pa se uporabljajo za živalsko krmo.
Kakšne so prednosti sojinega voska?
Ne samo, da obstajajo ekološke prednosti pri izbiri sojinega voska pred drugo vrsto voska, ampak sojin vosek gori tudi počasneje kot parafin, kar pomeni, da dobite svečo, ki traja mnogo dlje. Sojin vosek pa gori tudi čisteje. Vse sveče med gorenjem namreč oddajajo nekaj črnih saj, a sojine jih proizvedejo veliko manj. Še en razlog za izbiro sojinega voska pa je dejstvo, da je sojin vosek odličen nosilec dišav, ki ne potrebuje kemičnih ojačevalcev. Rezultat je dobro uravnotežena, dišeča, dolgotrajna in trajnostna svečka.
Kakšne dišave vsebujejo sojine sveče?
Večina dišečih sveč vsebuje naravna (eterična) olja in sintetična (dišeča) olja. Dišeča sveča oddaja vonj z izparevanjem iz tekočega voska. Pri navadni sveči izpareva voda in nastaja ogljikov dioksid, pri dišečih svečah pa poleg vode izpareva še dišeče olje, ki oddaja vonj. Naravna – eterična olja v svečah niso vedno boljša od sintetičnih. Nekatera naravna olja so lahko toksična za ljudi tudi v zelo majhnih količinah. Zato je pomembno, da proizvajalci sveč uporabljajo olja, ki so odobrena s strani ustreznih organizacij in primerna za uporabo, lahko so naravna ali sintetična.